Veel mensen die graag sporten doen ook regelmatig mee aan wedstrijden om zo net een tandje bij te zetten en nog meer opwinding uit hun sport te halen. Toch is het belangrijk om ook hier een balans in te vinden. Meedoen aan wedstrijden is leuk maar kan ook leiden tot stress omdat er een druk tot presteren ontstaat. Maar goed nieuws! Het is prima mogelijk om een competitieve instelling en passie voor de sport te combineren met ontspanning en evenwicht. Wil je weten hoe? Lees snel verder!
Wat vind je leuk?
Stap 1 is om een sport te vinden waar je echt van houdt. Misschien heb je die al gevonden maar ook mensen die altijd veel gesport hebben zijn niet altijd gepassioneerd over hetgeen dat ze doen. Ze kunnen een gevoel van ‘moeten’ hebben. Of ze zijn aan een sport begonnen omdat vrienden of familieleden hier veel mee bezig zijn. Een sport of activiteit moet op zich al een plezierige activiteit zijn, ongeacht de uitkomst van een wedstrijd. Het verbeteren van je vaardigheden is beloning genoeg. En wanneer je er op die manier in staat, komen de sportprijzen vanzelf!
Wees realistisch in je sportdoelen
Door doelen te stellen met sporten behoud je je motivatie en daag je jezelf uit om beter te presteren. Niets mee dus! Maar stel wel realistische doelen. Een onhaalbaar doel zorgt alleen maar voor frustratie en een negatief zelfbeeld. En dat heeft paradoxaal genoeg een negatief effect op je sportprestaties.
Persoonlijke groei vs. Wedstrijdprestaties
Een wedstrijd of toernooi winnen geeft een machtig gevoel en is een enorme boost voor je zelfvertrouwen. Maar het is ook voor een groot deel gebaseerd op externe erkenning. Op de lange termijn is deze erkenning vaak onvoldoende om een sport lang vol te houden, laat staan er plezier in te hebben. Persoonlijke groei daarentegen komt uit jezelf. De wil om je doorzettingvermogen, discipline en teamwork te verbeteren. Daar geniet je veel langer van!
Gezonder leven = gelukkiger leven
Een andere belangrijke pijler in de motivatie om te sporten en prestaties neer te zetten is je gezondheid. Door regelmatig te sporten val je af waardoor je makkelijker kunt bewegen. Je bloedsomloop en longcapaciteit verbetert waardoor je minder snel buiten adem bent. En het sporten zorgt voor het vrijkomen van dopamine en andere ‘gelukshormonen’. Oftewel, van sporten kun je gelukkiger worden!
Geniet van het moment!
Een beetje een cliché misschien maar tegelijkertijd een van de meest belangrijke en de meest moeilijke aspecten van sporten om onder de knie te krijgen. Genieten van het sporten op het moment dat je ermee bezig bent. Een gevoel van vrijheid en prestatie koesteren is voor veel atleten best moeilijk omdat ze altijd vooruit kijken naar de volgende wedstrijd, de volgende sportprijs, de volgende uitdaging. En dan vergeet je makkelijk dat sporten zelf gewoon heel erg leuk is!